Laat je een berichtje achter? Dat vind ik zeer fijn...


vrijdag 8 augustus 2014

Als je wil kan alles...

... op voorwaarde dat het weer meezit natuurlijk.

Want ik moet zeggen, ik en mijn tuin dit jaar, het is niet zó'n grote liefde. Vele dingen zijn verregend of de zon schijnt te onregelmatig naar mijn zin waardoor niet alles groeit zoals ik het zou willen.

Hoewel niet alles een succes is, hou ik hieronder toch een kleine update van het moestuingebeuren in mijn hof.

Een jaarlijkse topper is ook deze keer weer de tomatenboom. 

De plantjes worden voor de ganse familie door mijn grootvader gekweekt, maar bij mij groeien de tomaten ieder jaar weer het beste. Tip: Als je een handvol meststof mee in het plantgat gooit, dan groeit je tomatenplant steevast uit tot serieus boompje. ;-) Van zodra de plant echter geen steun meer heeft, gaan de takken hangen. Opbinden met een koortje aan de afsluiting en probleem is opgelost. Vergeet natuurlijk niet te 'dieven', anders swingt de boom helemaal de pan uit.
 
 
Aan de voet van de boom staan een courgette en paprikaplant. Helaas is de begroeiing hier zo dicht (en mijn tuin zo compact), dat ik hier geen deftige foto kon van nemen. Misschien later van de oogst eens...
 
Een ander plan dit jaar was het per sé kweken van pompoenen. Geen grote halloweenpompoenen, maar compacte pompoentjes waar je handig mee aan de slag kan in de keuken. Hilariteit alom natuurlijk aangezien een normale pompoenplant zowat de helft van mijn gehele tuin zou innemen. Op de oprit zijn er twee smalle stroken, dus ook daar niet echt plaats. Op een gegeven moment werd zelfs geopperd om de pompoen op het dak van de garage te stationeren. Ook dat leek me echter niet zo praktisch. Het gehele pompoenverhaal werd vergeten, maar na succes met een komkommerplant in de hoogte eerder dit jaar, kocht ik toch een pompoenplant ook. De oude kerstboomemmer werd gevuld met grond en de pompoen ging erin. Drie krulstaven voor tomaten erbij en daar ging ie...
En ja. Zoals je ziet op de foto... Als alles goed gaat zal ik toch al zeker 1 pompoentje kunnen oogsten!

 
Een ander probeersel is de knolvenkel. Helaas te weinig zon denk ik (mijn tuintje is noord-oostgericht) waardoor de stengels zijn opgeschoten. Ook de selder is voorlopig geen foto waard. (Die doet het op zich wel goed, maar als je te weinig oogst, dan gaat het na een tijd ook mis.)

 
Naast de gewone paprika (die niet fotografeerbaar was, wegens verborgen onder courgette en hosta) is er ook puntpaprika. Vorig jaar zijn de paprika's nooit gekleurd. Dit jaar hoop ik vurig dat ze dat wel doen.

In een volgend verslag: hoe vergaat het de savooi en witte koolplantjes? 
(De broccoli ging er alweer uit, wegens veel bloem, maar helaas geen broccoli.)

En dan nog een noot voor mezelf voor volgend jaar: zorg voor een beter plan en vooral: zorg dat je de dingen die je kweekt ook effectief oogst en opeet. Blijkbaar vind ik voorlopig het hebben van een moestuin en daar dingen in uitproberen fijner dan de opbrengst op zich. :-)


 

5 opmerkingen:

 1. En toch is het schone! 'k Zie daar een goei stukske salie staan, nie mis. Enne... pompoentjes kan je ook rechtopstaand binden en zo laten groeien, neemt dan verticaal ruimte is en niet horizontaal.Misschien ook eens 'makkelijke' dingen planten zoals ui en knoflook en bloemen? En dan gratis nog een tip/tuinfilosofie: tuinieren is zoals het leven zelve: soms lukt het, soms niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja. Fijn is het zeker en vast wel. Ik wou echt dat ik een grotere tuin had. Dan kweek ik erop los en zet ik de overschot aan de voordeur voor wie het wil meenemen. Ui en knoflook lijken me niet zo makkelijk. Maar da's waarschijnlijk omdat ik er totaal geen ervaring mee heb. En dat mislukken is uiteindelijk ook niet zó erg: de bloemen van de broccoli op zich waren ook prachtig. Zijn ook in een vaasje op tafel beland... :-)

   Verwijderen
  2. En aja. Wat de kruiden betreft. Die doen het inderdaad zéér goed. Zo goed zelfs dat ik ze volgend jaar opnieuw door kleinere plantjes zal vervangen. De grotere worden verplant naar de grotere tuin van zus en schoonbroer. :-)

   Verwijderen
 2. Heel leuk, Els. Ik heb zelf geen groentetuin, maar wel wat kamerplanten en bloemen/kruiden in pot op mijn koer (geen volle grond dus). "Opbrengst" is inderdaad altijd leuk, maar bij mij is het vooral het verzorgen van planten (en ervan genieten) wat me innerlijke rust geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaja. 's Avonds de plantjes gieten. Ideale onstpanning voor het slapengaan... :-)

   Verwijderen